Vată de sticlă și vată bazaltică - caracteristici și diferențe
RU  
Contacte
Adresa:
Drochia, str. Etert 3
Adresa:
Chișinău, str.uzinelor 11
Coş
empty basket
coșul tău este gol
Selectați produsul care vă interesează în catalog și faceți clic pe butonul „Adaugă în coș”.
Pentru a cataloga
or. Drochia Str. Eternitate 3
Inregistreaza-te
După înregistrarea pe site, veți fi disponibil starea de urmărire a comenzilor, a contului personal și a altor caracteristici noi
RO  RU  
Inregistreaza-te
După înregistrarea pe site, veți fi disponibil starea de urmărire a comenzilor, a contului personal și a altor caracteristici noi
RO  RU  

Vată de sticlă și vată bazaltică - caracteristici și diferențe

12.01.2022
#Теплоизоляция

Mulți cumpărători întreabă diferența dint vata bazaltică și vata minerală din sticlă. Foarte des aceste produse sunt confundate și considerate identice.Dar în realitate ele ambele fac parte din grupa de vata minerală, folosită pentru termoizolarea încăperilor. În ciuda acestui fapt , vata minerală din sticlă și cea bazaltică are un șir de proprietăți  și caracteristici unice. Mai jos sunt prezentate asemănările și deosebirile acestor două produse.

Care este diferența dintre producția de vată bazaltică și vată de sticlă?

Principiul producerii atât a bazaltului, cât și a vatei minerale este același - materialele minerale sunt topite și fibrele sunt scoase în timpul rotației pe o centrifugă specială. De fapt, producția de vată minerală seamănă cu prepararea vată de zahăr pentru copii. Deci, care sunt diferențele în producția de vată de sticlă și vată bazaltică? Răspunsul este în materii prime. Pentru producția de vată de sticlă, se folosește nisip de cuarț împreună cu calcinul re-topit. Pentru producerea vatei bazaltice se folosesc roci bazaltice vulcanice de munte.

Comparația proprietăților fizice și tehnice ale vatei de sticlă și ale vatei bazaltice

Caracteristica principală a unui încălzitor este, fără îndoială, conductivitatea termică. Cu cât conductivitatea termică este mai mică, cu atât materialul reține mai bine căldura (previne „scurgerea” căldurii). Conductivitatea termică medie a materialelor:
  • conductivitatea termică a vatei de sticlă - de la 0,037 la 0,044 wați pe metru pe Kelvin;
  • conductivitate termică Bazalt - de la 0,032 la 0,048 wați pe metru pe Kelvin.

A doua întrebare atunci când alegeți - ce să luați ambalaje sau farfurii? La aceasta intrebare, raspunsul este acelasi pentru orice tip de vata minerala. Alegerea depinde de locul de aplicare și de ușurința instalării. Producătorii fac recomandări, dar lasă alegerea finală în seama consumatorului. De exemplu, dacă izolăm un acoperiș înclinat, se recomandă să alegem plăci. Dar în linia de modele „acoperiș înclinat”, sunt produse două pachete - o rolă și plăci. La urma urmei, alegerea finală este pentru confortul lucrărilor de instalare.

Urmează alegerea grosimii izolației. Grosimea nu depinde de material, ci de locul de aplicare, de numărul de straturi de izolație, de conductivitatea termică a izolației. Cu cât conductivitatea termică este mai mică, cu atât stratul de lână poate fi montat mai subțire. Grosimea medie a vatei minerale:

  • vată de sticlă - de la 50 la 150 mm;
  • vată bazaltică - de la 20 la 150 mm.

Rezistenta la foc. Ambele materiale sunt materiale incombustibile, dar există un lider:

  1. Material rezistent la foc din vata bazaltica. Este capabil să întârzie temporar focul, chiar și la o temperatură de 1000 de grade Celsius.
  2. Vata de sticla este si ea un material incombustibil, dar la temperaturi de peste 400 de grade Celsius se va topi deja.

Există un alt avantaj pe care aceste două materiale îl au în comun - nu sunt mâncate de rozătoare. Șoarecii și alte rozătoare nu își vor face „ nurci calde ” pentru ei înșiși. Da, și nu merg să se bucure de vată minerală.

Siguranța mediului este un alt „plus” comun pentru aceste două tipuri de izolație. Sunt fabricate din materiale ecologice (fără substanțe chimice agresive și dăunătoare). De asemenea, sunt rezistente la substanțele chimice agresive.

Materialele au „fobii” și sunt aceleași? Da, au o fobie pentru doi - apa. Când sunt umede, nu mai sunt izolatori, conductivitatea termică crește brusc. Acest lucru trebuie luat în considerare în timpul instalării. Ce înseamnă să ții cont? Aceasta înseamnă utilizarea materialelor de hidroizolație pentru a proteja împotriva umezelii - barieră de vapori și folii de hidroizolație. Aceasta este o condiție prealabilă pentru durabilitatea atât a vatei de sticlă, cât și a vatei bazaltice.

Întrebarea prețului este întotdeauna importantă atunci când alegeți un material și întrebarea „Vom îndeplini bugetul planificat?”. Există o diferență în această chestiune - vata de sticlă este mai accesibilă decât izolația bazaltică.


Instalarea vatei minerale și a vatei de sticlă - există diferențe

Nu există diferențe speciale. Această secțiune poate fi descrisă pentru două tipuri de izolație în același mod:

  1. Instalarea este destul de simplă. Este suficient să aveți un set minim de instrumente și abilități.
  2. Asigurați-vă că aveți grijă de hidroizolație, așa cum am menționat mai sus.
  3. Foarte important! Nu uitați de echipamentul individual de protecție. În timpul instalării, asigurați-vă că închideți căile respiratorii, ochii și toate zonele deschise ale corpului. Ambele materiale constau din filamente minerale fragile subțiri. Firele se rup ușor. Provoacă mâncărime la contactul cu pielea. Și dacă intră în ochi sau plămâni, este posibil să aveți nevoie chiar de îngrijiri medicale. Atenție!
  4. Varietățile de ambalare, densitate, grosime fac posibilă izolarea fiabilă chiar și a structurilor complexe cu multe pereți despărțitori, spire, umflături etc. Flexibilitatea materialului ajută, de asemenea, în acest sens..
După cum puteți vedea, ambele tipuri de vată minerală au proprietăți de izolare termică similare, diferă într-un anumit set de avantaje și dezavantaje individuale. Sarcina constructorilor este de a explica consumatorului diferențele, plusurile și minusurile. Iar alegerea este a ta. Am descris răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre diferențele dintre vata de piatră și vata de sticlă. Dacă aveți întrebări, dacă aveți întrebări - sunați-ne! Departamentul nostru tehnic va răspunde la tot ce nu s-a încadrat în articol. Și managerii vă vor ajuta să alegeți materialul potrivit pentru nevoile dumneavoastră în construcții.



#Теплоизоляция