Placile ceramice au devenit cel mai popular element de decorare și stilizare a spațiilor funcționale, mai des în bucătărie și baie. Acest material este apreciat peste tot pentru versatilitatea, rezistența și rezistența la umiditate, pentru caracter practic și ușurință de îngrijire. Cele mai comune tipuri de plăci ceramice sunt ceramica sau gresia clasică și gresia porțelanată. Experții spun că fiecare dintre aceste două tipuri are avantaje, dezavantaje și aplicații incontestabile. Referindu-ne la aceste criterii, se recomandă ca cumpărătorii să facă o alegere în favoarea unui anumit material.
Placile ceramice si gresia portelanata au compozitie identica si sunt realizate din nisip, argila, apa si particule de cuart, dar cu adaos de aschii de granit la compozitia de gresie portelanata. Diferența constă în tehnologia de creare a plăcilor. Gresia portelanata se arde la temperaturi mai mari decat gresia, pana la 1300 C si presata cu o presiune de pana la 450 kg pe cm patrat.
Specificul procesului tehnologic conferă, de asemenea, proprietăți mai bune gresierii porțelanului, deoarece această plăci este arsă și literalmente topită sub o presiune incredibilă, ceea ce elimină porozitatea din structura gresie porțelană, care este caracteristică plăcilor ceramice. De fapt, din cauza absenței unei structuri poroase, gresia porțelană este folosită mai des pentru suprafețele exterioare, deoarece umiditatea nu pătrunde în ea și nu îi permite să se prăbușească atunci când este dezghețat. Finisarea fatadelor cladirilor, gardurilor, teraselor si curtilor cu gresie portelanata garanteaza un rezultat fiabil si durabil.
Printre celelalte avantaje ale gresierii portelanate fata de gresia clasica se remarca urmatoarele:
-rezistență crescută la uzură;
-rezistență crescută - gresie porțelană poate rezista la o greutate de câteva sute de kg pe m2;
-apariția rară a fisurilor și așchiilor;
-nu este greu de îngrijit;
-este caracteristică o suprafață mai lucioasă datorită mai multor etape de lustruire.
Principalii factori care influențează alegerea plăcilor sunt:
- tipul camerei
- nivelul de sarcină
- temperatura
- risc de zgârieturi și defecte mecanice
- stil interior
În același timp, merită să acordați atenție tipului de suprafață de gresie porțelanată. De exemplu, gresie portelanata glazurata este mai putin rezistenta si sub sarcini grele, se va zgaria si se va deteriora, dar baza sa este la fel de rezistenta si durabila.
Există o altă trăsătură distinctivă a gresie porțelană - costul ridicat în comparație cu plăcile ceramice, datorită procesului complex de producție. Acest factor va fi obiectiv important atunci când planificați bugetul și costurile. Este mai ușor pentru cumpărător să se decidă asupra unui produs potrivit, în funcție de nevoi, atunci când diferența dintre gresie și gresie devine evidentă.
Dacă pereții sunt placați în interior, plăcile ceramice cu un nivel mediu de rezistență vor fi potrivite, deoarece aici factorii externi nu afectează în niciun fel, iar aspectul estetic al finisajului este mult mai important. Acest material este sigur că va face față utilizării moderate în casă și, cu îngrijire adecvată, va dura mulți ani. Aspectul de bază al plăcilor ceramice este că plăcile sunt mai ușoare și mai ușor de lucrat. Pentru cumpărătorul care nu are nevoie de plăci pentru a îndeplini lista completă de funcții enumerate mai sus, ceramica clasică va fi o alternativă la un cost moderat.
De exemplu, în decorarea spațiilor de bucătărie, plăcile sunt mai des folosite în pardoseli, șorț și blaturi. Gresia portelanata este mai potrivita pentru podea, iar placile ceramice vor fi potrivite pentru sort. Proiectele de design modern includ adesea și placarea blatului. În astfel de cazuri, va fi, de asemenea, mai indicat să folosiți gresie porțelanată, datorită rezistenței crescute la uzură.
Printre dezavantajele gresie portelanata la finisarea podelei, se remarca faptul ca o astfel de suprafata va fi rece. Această problemă este rezolvată prin instalarea de încălzire prin pardoseală. O alta caracteristica a gresului portelan lucios atunci cand este umeda este ca materialul devine alunecos. Prin urmare, nu se recomandă finisarea podelei în băi cu gresie lustruită. Soluția la această problemă va fi alegerea în favoarea modelelor mate și a modelelor cu un strat special anti-alunecare, care se caracterizează prin aceleași calități ca și luciul, cu excepția alunecării.
Când vine vorba de finisarea pereților băilor, plăcile ceramice sunt mai des preferate. În showroom-urile noastre există zeci de colecții de plăci ceramice pentru băi, în formate la modă și tot felul de modele, care includ și plăci mate cu strat anti-alunecare pentru parchet. În același timp, gresia porțelanată este adesea folosită pentru finisarea băilor din cauza absorbției slabe a umidității. Deci, în acest caz, ambele tipuri de acoperiri vor fi adecvate.
Acum că ți-ai dat seama de diferențele de bază și de domeniile de aplicare ale plăcilor ceramice și gresie porțelană, poți trece în siguranță la selecția colecției dorite. În showroom-urile noastre, clienții vor fi bucuroși să ajute să facă alegerea corectă.